Absolventii claselor gimnaziale au incheiat, ieri, sirul examenelor din cadrul evaluarii nationale, ultima proba din aceasta sesiune avand loc la disciplina matematica. Aceasta testare pare sa fi solicitat candidatii, subiectul nefiind unul tocmai usor.
Potrivit secretarului Comisiei Judetene la Evaluarea Nationala, Rodica Costache, in unitatile de invatamant din judet nu s-au inregistrat probleme in organizarea si desfasurarea probelor de examen, programate in perioada 25-27 iunie. Niciun candidat nu a fost eliminat la proba de matematica din cadrul evaluarii nationale. In schimb, dintre cei 2.176 de candidati inscrisi, 73 au absentat de la testare, ne-a declarat Rodica Costache.
Proba de matematica a cuprins trei subiecte cu mai multe subpuncte, gradul de dificultate crescand treptat. La primul subiect, candidatii au avut de rezolvat un calcul simplu si o medie aritmetica, de asemenea, sa afle perimetrul unui romb, aria totala a unui cub si sa citeasca un grafic. La subiectul al doilea, elevii au avut de desenat la primul subpunct o piramida patrulatera, iar al doilea sa calculeze o medie geometrica. La aceleasi subiect, li s-a cerut sa efectueze exercitii cu functii si o expresie, precum si sa rezolve o problema. Subiectul care a pus in dificultate a fost al treilea, in care elevii au avut de rezolvat doua probleme, una de geometrie in spatiu si una de geometrie plana.
Profesorii de matematica sustin ca subiectul nu a fost unul cu un grad ridicat de dificultate. Simion Prodan, profesor de matematica la Scoala Gimnaziala Gheorghe Lazar din Zalau, ne-a declarat ca subiectele puteau fi usor rezolvate cel putin de nota 8. Au fost subiecte de nivel mediu la aceasta proba de matematica, dar si cateva subpuncte mai grele. Rezolvarea problemelor nu a necesitat cunostinte peste programa. Dintre elevii carora le-am predat, majoritatea au spus ca s-au descurcat, multi fiind optimisti pentru cel putin o nota de 9. Este o dovada ca subiectul nu a fost unul iesit din tipare, a afirmat Simion Prodan.
Totusi, potrivit acestuia, elevii par sa intampine greutati in rezolvarea problemei de geometrie in spatiu. Intr-adevar, aceasta problema a solicitat cunostintele candidatilor, dar putea fi rezolvata de catre acestia, a afirmat profesorul Prodan.
Afisarea primelor rezultate este programata vineri, 29 iunie. In aceeasi zi, cei nemultumiti de rezultate vor putea depune contestatii, care vor fi solutionate in zilele de 30 iunie si 1 iulie. Afisarea rezultatelor finale va avea loc in data de 2 iulie.